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James P. Grady
Assistant Vice President - Technical
 Services


Wednesday, December 02, 2015


C-12525


Circular Letter


Subject:IMPLEMENTATION
OF EDITORIAL CHANGES TO SECTION 1 - RULE 5.2 LOAD RESTRAINT APPLICATIONS
 (NEW RULE 5.2.1.4)- AAR OPEN TOP LOADING RULES MANUAL (OTLR)


To:MEMBERS AND PRIVATE CAR OWNERS File Number:LR 1.GEN.83
The
AAR’s Open Top Loading Rules Committee (OTLRC) has accepted the addition of a new rule to Section 1 Rule
 5.2 of the AAR Open Top Loading
Rules.


New Rule:
 
5.2.1.4


On
General Rules loads, Type 1A nonmetallic strapping, Grades 6, 7, and 8 may not be used to provide the required
 longitudinal or lateral restraint.  Approved Type 1A nonmetallic strapping, Grades 6, 7, and 8 may be used to provide
 only the vertical load restraint.  Note: An object must be secured with a minimum of two tie-downs.


The
implementation of this revision to Section 1 Rule 5.2.1.4 is effective immediately and will be included in the next
 edition of the AAR’s OTLR Manual. In the interim, please insert the circular into your copy of Section 1 and be
 governed accordingly. Carriers are asked to ensure that copies of this circular letter are distributed to all concerned

shippers and railroad personnel for their attention and guidance.


Questions
should be directed to Mr. Travis Wolgram, Manager-AAR Loading Rules and
Damage Prevention, TTCI,
 P.O. Box 11130, 55500 DOT Road, Pueblo CO 81001. Or email to travis_wolgram@aar.com.


ON BEHALF OF THE OPEN TOP LOADING RULES COMMITTEE


Sincerely,
James P. Grady
Assistant Vice President - Technical Services
202-639-2141
202-639-2930
Email:jgrady@aar.org


Safety and Operations
Association of American Railroads



425 Third Street, SW, Suite 1000, Washington D.C. 20024


Attachments


section1part1.pp15-16.20151118.pdf
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4. LOAD DIMENSION AND WEIGHT RESTRICTIONS
4.1 The height, width, and length of a load on one car for unrestricted movement must be within the “Outline 
Diagram for Single Loads, Without End Overhang, On Open Top Cars” as published in the “Railway Line 
Clearance” section of the Official Railway Guide, and in Appendix A, page 185.
4.2 Refer to Part 5 for recommended procedures for measuring loads that exceed published railway line 
clearances and the method of determining combined center of gravity above top of rail.
4.3 Loads of dimensions and/or weight that make it necessary to handle them under restricted speeds must be 
reported by the originating carrier to all carriers involved in the shipment’s routing.
4.4 The dimensions for single loads having end overhang, and those loaded on two or three cars, must be in 
compliance with General Rules 29 and 30.
4.5 Loading tracked machinery/vehicles with treads extending (laterally) beyond the floor of the car is permitted, 
provided the machine/vehicle is centrally located on the car and not more than one half of the tread extends beyond 
the outside face of the side sill.
4.6 Shippers and originating carriers must verify clearances over the entire route for any load having one or more 
dimensions exceeding the above-referenced outline diagram or as shown in General Rules 29 and 30. This rule 
does not authorize shippers to exceed height, width, or length dimensions when shown in specific figures.


4.7 Trailers with Load Overhang
Loads that are longer than the trailer must be within the following limitations for load overhang.
4.7.1 The overhang must not project beyond the end sill of the flatcar on which the trailer is loaded unless an idler 
car is used.
4.7.2 The length of the overhang measured from the end of the trailer (or end bearing piece when used) is not to 
exceed 25% of the length of the load. If the load consists of more than one pile, the 25% limitation applies to the 
length of the end pile containing the overhang. Individual pieces not exceeding 10% of the total number of 
overhanging pieces in the load may exceed the 25% overhang limit if all other conditions are met.
4.7.3 The length of the overhang, even within the 25% limit, shall be of such length as not to produce injurious 
bending or deformation of the load or pieces in the load because of weight or conditions incidental to TOFC 
movements. The length of the overhang in this case will depend upon the weight, cross section, and strength of the 
material in the load.
4.7.4 For any objects subject to rotating or swinging, refer to Rule Rule 6.


5. LOAD RESTRAINT


5.1 Load Restraint Types


5.1.1 Floor Blocking
Lumber or steel dunnage is secured to the railcar via fasteners (nails or bolts) or fastening agents (weld). The 
primary purpose is to prevent movement of the load on the car by blocking around points or perimeter of the load.


5.1.2 Tie-Downs
Tie-downs can be any material (cable, rod, strap, chain, flat bar) used to generally secure the load above the floor to 
an anchoring point on the car.
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5.2 Load Restraint Applications
5.2.1 Floor blocking must be attached to a sound floor free from defects that could hinder solid application of 
securement. For maximum restraint, all fasteners must be perpendicular, or at 90° to the floor, because by 
definition, floor blocking is designed for lateral and longitudinal restraint. If plate welded to the car is used for 
floor blocking, provide a vertical component by adding a lip or catch to the securement to prevent any vertical 
movement. The lip is parallel to the car floor. Provide filler as needed for solid or full contact.


Fig. 5.1 Floor blocking with vertical restraint


5.2.1.1 Floor blocking and tie downs may be used together to meet load restraint requirements.
5.2.1.2 Tie-downs may be used as securement for all three directions—longitudinal, lateral, and vertical. 
However, securement using this approach is not always practical for heavier loads because of the number of 
tie-downs required. When tie-downs are applied for vertical restraint only and are positioned over the load car 
side-to-car side, they must be applied at approximately right angles to the car whenever possible unless an alternate 
method is specified in a figure.
5.2.1.3 If tie-downs are for restraint for more than one axis (e.g., vertical and lateral; vertical and longitudinal), 
then tie-down restraint values must be modified using the tables in Appendix E.
5.2.1.4 On General Rules loads, Type 1A nonmetallic strapping, Grades 6, 7, and 8, may not be used to provide 
the required longitudinal or lateral restraint. Approved Type 1A nonmetallic strapping, Grades 6, 7, and 8, may be 
used to provide only the vertical load restraint. Note: An object must be secured with a minimum of two tie-downs.





